Vandrammedirektivet og udledningskrav

Vandrammedirektiv
Vandmiljøet er sårbart, det er derfor vigtigt at holde øje med og styre, hvor meget forurening, der kommer ud i vandmiljøet. Det har man ikke altid gjort, men i 1987 kom den første vandmiljøplan, den har udviklet sig siden og udvikler sig fortsat, det kan I læse mere om:

Udledningskrav

BIOFOS renser spildevandet, så det overholder Miljøstyrelsens/kommunernes krav og kan ledes ud til recipienten. Recipienten betyder modtageren af vandet. BIOFOS har to recipienter, på renseanlæg Lynetten og renseanlæg Damhusåen bliver vandet transporteret ud i Øresund. På renseanlæg Avedøre bliver det rensede spildevand transporteret 1,2 km ud i vandmiljøet omkring Køge bugt. Vandet er stadig ikke lige så rent som drikkevand, men rent nok til det ikke påvirker havmiljøet.

Vandet skal først en gang igennem naturens eget vandkredsløb før det ender som grundvand og derved kan anvendes som drikkevand igen.

Kravene til indholdet i det rensede spildevand er bestemt i vores lovgivning. Kravene er sat for at minimere den mængde forurening der udledes fra byerne, så vi påvirker vandmiljøet mindst muligt. 

På følgende diagrammer kan I se hvordan lovkravene for forskellige stoffer ser ud.

Opgave

  1. Aflæs lovkravene for de fire forskellige stoffer
  2. Diskutér i grupper:
    • Hvorfor er der forskel på, hvor meget der må udledes af de forskellige stoffer?
    • Hvad betyder mg/L

Fortsæt