HVAD ER BYPASS FRA ET RENSEANLÆG, OG HVORFOR OPSTÅR DE?
På et renseanlæg kan der nogle gange forekomme et bypass. Bypass betyder, at der af forskellige årsager bliver sendt spildevand ud i havmiljøet, som kun har været igennem den mekaniske rensning.
Det vand der så vil blive sendt ud, indeholder typisk 30-50% mindre organisk stof end det urensede spildevand, der kommer til indløbet på renseanlægget. Indholdet af kvælstof og fosfor i bypasset spildevand afhænger af, hvor fortyndet det er med regnvand.
Der er typisk fire former for bypass:
- Bypass kan ske ved, at der kommer så meget vand ind på renseanlægget, at det overstiger den biologiske rensnings kapacitet. Den mest oplagte årsag er, når der er skybrud, hvilket er situationer med meget regn i kort tid.
- Bypass kan også ske, når kapacitetsgrænsen overskrides ved længerevarende regn selv ved små mængder i en eller flere dage. I 30-50% af perioderne med meget regn overstiger varigheden af hændelsen det, som renseanlæggene er dimensioneret til. Allerede efter ca. 4-6 timer med maksimal belastning overskrides kapaciteten med bypass til følge.
- Bypass kan også ske ved planlagt vedligeholdelse (typisk med dispensation fra myndighederne til ekstraordinær bypass) og havarier.
- Bypass kan også ske, hvis et anlæg har biologiske udfordringer med behandlingen af spildevandet fx slammets evne til at bundfælde sig og derved reduceret evne til at udtage og viderebehandle slammet, hvilket igen er med til at reducere kapaciteten under regnvejr.
Alle former for bypass indrapporteres til myndighederne, og der er krav til, hvor meget bypass de enkelte anlæg må have om året. Der stilles ikke krav til stofmængder som eksempelvis organisk stof, fosfor og kvælstof i bypasset spildevand.